Panik atak nedir? Panik atak; gerçek bir risk ya da aslında herhangi bir sebebi olmamasına rağmen, şiddetli fiziksel belirtilerle kendisini gösteren ve yoğun bir şekilde yaşanan korku atağıdır. Bu süreç oldukça korkutucudur. Yaşayan kişi, kalp krizi geçiriyor olduğunu düşünebilir. Bir insan hayatı boyunca birkaç defa panik atak krizi geçirebilir. Ancak, bu durum sürekli bir şekilde tekrar ediyorsa, panik bozukluğundan söz edilir. Panik atak belirtileri nelerdir? Panik atak krizinin en belirgin özelliği; ne zaman ve hangi anda ortaya çıkacağının tahmin edilememesidir. Aniden gelişir, 10 dakika içinde en yüksek seviyeye çıkar ve yaklaşık 15 dakika içinde sona erer. Bu durumun, uyku esnasında görülebileceğini de söyleyebiliriz. Başlıca belirtileri ise şu şekildedir:
Çarpıntı
Terleme
Titreme
Bulantı
Uyuşma
Karın ağrısı
Baş dönmesi
Yüksek ateş
Sersem olma hali
Ölüm düşüncesi ve korkusu
Bayılacakmış gibi hissetme durumu
Göğüs bölgesinde baskı hissi
Çıldıracakmış gibi hissetme
Nefes alma güçlüğü ya da soluğun kesilmesi
Kişinin kendisini veya çevresini başka türlü algılaması
İçindekiler
Panik Atak Sebepleri Nelerdir?
Panik atağın kesin sebebi genellikle bilinmemektedir. Bazı durumlarda ruhsal sağlık durumu etkili olabilmektedir. Bu duruma örnek olarak:
Panik bozukluğu
Agorafobi gibi fobiler
Obsesif kompulsif bozukluk
Travma sonrası stres bozukluğu
Yaygın anksiyete bozukluğu
Stres de panik atak nöbetlerine sebep olabilmektedir.
Kimlerin Panik Atak Geçirme Riski Yüksektir?
Çeşitli faktörler panik atak geçirme riskinizi artırabilmektedir. Bu faktörler:
Ailenizde panik atak hastası bulunması
Çocukluk döneminde yaşanan istismar
Stresli bir ortamda çalışmak veya yaşamak
Trafik kazası gibi travmatik olaylar
Bebek sahibi olmak gibi hayatınızı büyük ölçüde değiştiren olaylar
Sevilen birini kaybetmek
Fobi veya TSSB gibi zihinsel sorunlara sahip olmak da panik atak riskinizi artırabilmektedir.
Panik Atak Teşhisi Nasıl Konur?
Panik atak teşhisi için doktorunuz öncelikle semptomlarınız ve tıbbi geçmişiniz hakkında detaylı bilgi edinecektir. Ardından fiziksel muayene ve kalp krizi ihtimalini elemek için elektrokardiyogram (EKG) benzeri testler yapılacaktır. Ayrıca, tiroid hormon düzeylerini kontrol etmek için kan testleri yapılması da gerekmektedir. Hormonal dengesizlikler, kalp ritmi bozukluklarına yol açabilmektedir. Panik bozukluğu veya başka bir akıl sağlığı sorununuz olduğundan şüpheleniliyorsa doktorunuz sizi bir akıl sağlığı uzmanına yönlendirebilir. Aşağıdaki maddeler sizin için geçerliyse panik bozukluğu hastası olabilirsiniz:
Sık panik atak nöbetleri
Tekrar panik atak geçirme korkusu
Panik atak geçirme korkusu nedeniyle yaşam tarzı veya davranışlarda değişikliğe gitme
TERAPİ SÜRECİ
Terapistiniz panik ataklarınızla bağlantılı düşünce, davranış ve tepkileri incelemeye çalışacaktır. Bu, korkularınızı ve endişelerinizi azaltmanıza ve gerçek tehditleri diğerlerinden daha iyi ayırt etmek için beyninizi eğitmenize yardımcı olabilmektedir. Destek gruplarına katılmak da panik bozukluğunu yönetmenize ve korku, endişe ve stresle başa çıkmak için farklı mekanizmalar geliştirmenize yardımcı olabilmektedir.
Yaşam Tarzında Yapılan Değişiklikler
Stresi azaltmak ve sağlığınızı iyileştirmek için girişimde bulunmak panik atak geçirme sıklığınızı azaltabilmektedir. Örneğin, yeteri kadar uyuyabilmek ve fiziksel olarak aktif olmak stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Derin nefes alma veya kas gevşemesi gibi stres yönetimi teknikleri de size bu konuda yardımcı olabilir. Alkol, kafein ve uyuşturucu tüketimini önlemek veya sınırlamak da oldukça önemlidir.
Panik Atak Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Panik atak tedavi edilmediğinde aşağıdaki sorunlara yol açabilmektedir:
Tekrar atak geçirme olasılığını düşünürken endişelenmek
Atak geçirme korkusuyla başka insanlardan veya halka açık yerlerden sakınmak
Agorafobi (halka açık yerlerde olma korkusu ) geliştirmek
Bu sorunlardan kaçınmak için panik atak tedavisi görmeniz yararınıza olacaktır.
Panik Atak Nasıl Önlenir?
Çoğu panik atak nöbeti ani gelişmektedir. Bu nedenle, panik atağı önlemek oldukça zordur. Bununla birlikte, panik atak riskini azaltmak için yaşam tarzınızda belirli değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin:
Dengeli beslenme
Düzenli egzersiz
Kaliteli uyku
Daha stressiz bir yaşam
Panik atak nöbeti geçirdikten sonra terapistinizden yardım almanız yararınıza olacaktır. Doğru tedaviyle gelecekte panik atak nöbetlerinden kaçınabilirsiniz.